12.12.2024
|
| Tüketici Hakları
Kredi kartı kullanan tüketici yurttaşa düşen görevler ve önerilerimiz |
Kredi kartı kullanan tüketici yurttaşa düşen görevler ve önerilerimiz Yıllardır kredi kartlarının işleyişi ve kullanımından kaynaklanan sorunlar, tüketici yurttaşlar açısından ekonomik yıkımlara, psikolojik bunalımlara, ailelerin dağılmasına ve intiharlara neden olmuştur. 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun ile, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Yasasında Tüketici lehine getirilen tüm kazanımlara karşın, bankalar; yüksek faiz oranlarıyla, bileşik faiz uygulamalarıyla, tüketicileri mağdur etmeye devam etmişlerdir/etmektedirler. yetkili kurumların (BDDK-MB) görevlerini tarafsız ve gerektiği gibi yapmadıklarından tüketici yurttaşın hakları ihlal edilerek, mağduriyetleri boyut kazanarak devam etmektedir. -Kredi kartı sözleşmelerinin 5464 sayılı yasanın hükümlerine uygun hale getirilmemesi, getirilmiş olsa bile bir örneğinin tüketici yurttaşa verilmemesi, -Hesap özetlerindeki bilgilerin yine ilgili yasa hükümlerine uygun düzenlenmemesi, -Kurulan standların yerini mobil elemanlara ve telefon aramalarına bırakmasıyla ulaşılan tüketicilerden yasaya aykırı biçimde talep toplamaya çalışılması, -Yüksek oranda hediye puan verme vaadiyle kredi kartı pazarlamasını özendirmeye çalışılması, -Yasaya aykırı olarak, gelir düzeyine ilişkin belge istemeksizin, yüksek tutarlı kredi kartı limitleri öngörmeleri, -Sözleşmede yer almayan ve kart kullanıcısı bilgilendirilmeden faiz, komisyon veya masraf adı altında hiçbir talepte bulunulmayacağına, Tüketicinin hesabından kesinti yapılamayacağına ilişkin hükümlere karşın, kart ücreti, üye aidatı adı altında yasal olmayan tutarların tüketici yurttaşın hesabına borç olarak kaydedilmesi -Dünyanı hiçbir ülkesinde görülmeyen, aylık ve günlük faiz uygulanması nedeniyle, kanunun kesinlikle yasaklamasına karşın, ekstre tutarının asgari ödemesini yapanlardan bileşik faiz alınması uygulamasına devam edilmesi gibi, yasalara aykırı davranarak tüketici yurttaşları mağdur etmeye devam eden bankaların haksız uygulamaları karşısında dikkatli olması gereken kredi kartı kullanıcısı tüketici yurttaşa çok önemli önemli görevler düşmektedir.
O halde, tüketici yurttaş ne yapmalı, nasıl davranmalıdır. *Kredi kartı kullanıcısı olarak seçici olmalıdır, talep etmediği halde gönderilen kredi kartını kabul etmemelidir. *Talep edeceği kredi kartına ilişkin araştırma yapmalı, faiz oranlarını dikkate almalıdır. (%2.75-%5.63) *Talep ettiği kredi kartı sözleşmesini incelemeli, imzalandıktan sonra da bir örneğini talep ederek almalıdır. *Kullanımı devam eden yüksek faizli kredi kartını iptal ettirmeli ve düşük faizli kredi kartı seçmelidir. *Kullanımı devam eden kredi kartının sözleşmesinin bir örneği kredi kartı yasasına uygun olarak talep edilmelidir.
*Kredi kartı doğru kullanıldığında tüketici yurttaşa 30-40 gün süre sağlayan ödeme aracıdır. *Kredi kartı asla ve asla kredi aracı olarak görülmemelidir. *%20 olan asgari ödeme tutarının ödenmediğinde akdi faiz uygulanacağı bilinmelidir. *Asgari tutarın altında yapılan ödemelerde ise, ek olarak temerrüt faizi alınacağı bilinmelidir. *Doğru kredi kartı kullanıcısı ödeyebileceği kadar harcama yapan bilinçli tüketicidir. *Kredi kartı kullanımı sürecinde karşılaştığı haksız uygulamalara sessiz kalmayarak hak aramalıdır. *Kredi kartı kullanıcısı konuyla ilgili başta TÜBİDER den olmak üzere, mutlaka hukuki yardım almalıdır.
|
|
Tüketici Bilinci |
MERKEZ BANKASINDAN
Kredi kartında fahiş Gecikme faiz oranı yıllık 30.24.!
Merkez Bankası tüm uyarılarımıza karşın akdi faiz ile temerrüt faiz oranlarını bankaların istekleri doğrultusunda belirlemeye devam ediyor. Merkez Bankası tarafından, 01/07/2024-31/07/2024 tarihleri arasında da kredi kartlarına uygulanacak olan, akdi faiz oranını yüzde 4,25 temerrüt faiz oranını,yüzde 4,55 olarak belirlemesi ile kredi kartı sorunu artarak devam ediyor. Bu faiz oranının tüketiciye yalın maliyeti yıllık 51.00, Gecikme (temerrüt) faizi ise yüzde 54,06 bileşik faiz olarak da yüzde neredeyse yüzde 70 oranında yansımaktadır. Nakit çekimlerde ise, bu oran akdi %60, Temerrüt 63,60 ve bileşik faiz %80 lere çıkmaktadır.
Devamı..
|
|